Hazireler

SEYYİD MEZARLARI – BÜNYAN / KAYSERİ

Bünyan ilçe mezarlığında ilginç mezarlar ortaya çıkarıldı. Bünyan Gönüllüleri (Bün-Sev) ilçe mezarlığında temizlik ve düzenleme yaparlarken bir dizi eski mezarla karşılaştılar. Bunlardan bir tanesinin sanduka kitabesi okunabiliyor, onda da “Süphanverdi bin Şahkulu” yazıyor. Yani Şahkulu’nun oğlu Süphanverdi. Bu mezarın önemi şuradan kaynaklanıyor: 1511 yılında Vezirazam Hadım Ali Paşa ile Şahkulu arasındaki savaş Sarımsaklı’da (Bünyan’da) geçmişti. Şahkulu, ani bir yarma harekâtına girişerek Hadım Ali Paşa’yı öldürmüştü, bu sırada bir ok isabet eden Şahkulu da bu kardeş kavgasında Sarımsaklı’da öldürülmüştü. Bu mezar taşının o günlere ait olduğunu ve bu tarihi olayı hatırlattığı düşünülebilir. Şahkulu’nun oğlu Süphanverdi’nin mezarının yanındaki küçük sandukalar ise yine o döneme aittir ve büyük ihtimalle bu savaşın acımasız yüzünü gösteriyor. Sanırım küçük çocuklar da öldürülmüş ve bu mezarlığa gömülmüşler. Şahkulu’nun mezarı da büyük ihtimalle bu mezarlıktadır.
Mezarlar ilginç görünümleriyle dikkat çekmektedirler. Hepsi de taştan oyularak yapılmış.