Hazireler

KAYACIK KÖYÜ MEZARLIĞI – GÖRDES – MANİSA

Kayacık, Ege Bölgesi’nde Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir beldedir. Belde, Gördes’e 24 km, Akhisar’a 45 km, Manisa’ya 96 km uzaklıktadır. Belde “Kayacık” adını, sırtını kayalıklara dayamış olmasından almaktadır. Alaturka (eski tip) kiremit çatılı evleri ile çarpıcı bir görüntü yansıtan Kayacık, topografyaya uygun dar sokakları ile sürprizli mekânlar sunar.

Beldenin tarihsel geçmişi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, alanda yapılan çeşitli arkeolojik araştırmalara dayanılarak M.Ö. 6000’lere dek uzanan derin bir geçmişten söz edilebilir. Kayacık’ta Lidyalılar dönemi de (M.Ö.680-546) izlenebilmektedir. Bunun yanı sıra, belde YUKARI CAMİ olarak bilinen 750 YILLIK camisi, 19. Yüz yıl yapısı kilisesi, geleneksel evleri ile çok katmanIı ve kültürel çeşitlilik sunan bir karakter taşımaktadır.

Kayacık Köyü Mezarlığı köyün çıkışında bir tepenin yamacında bulunmaktadır. Mezarlığı ilginç kılan çok eski bir mezarlık olması ve Selçuklu, Osmanlı dönemine ait eski mezar taşlarının bulunmasıdır. Ve ilginç mezar taşlarının oluşudur. Mezar taşları toprağa gömülü olduğundan tarih okunamamıştır. Mezarlık günümüzde de kullanılmaktadır.

KAYNAK; SARUHANOĞULLARI BEYLİĞİ VE ESERLERİNE AİT VESİKALAR