Hazireler

ALİAĞA CAMİ HAZİRESİ – KONAK – İZMİR

Hisar Camii’nden sonra (şimdilik) bilinen en eski cami. En bakımsızı da…
İzmir Damlacık yolu üzerinde bulunan bu camiyi Gedizli Karaosmanoğlu Ali Ağa 1672 yılında yaptırmıştır.
Kesme taştan kare planlı olan caminin üzeri kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin mihrabı yuvarlak bir niş şeklindedir. Minber oyma taştan ve mermerdendir. Caminin minaresi kesme taş kaide üzerine tuğladan, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Bu minare XIX. yüzyılda yeniden yapılmıştır.

Ali Ağa adıyla bilinen caminin, bahçe ve haziresinin (küçük mezarlığın) kapladığı alan 853 metrekaredir.
   İşte bu caminin bahçesindeki küçük mezarlıkta İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’ndaki görkemli mezar taşlarını aratmayacak, 43’ü erkek 23’ü kadınlara ait olmak üzere, Osmanlı Dönemi’nden kalma 66 kabir bulunmaktadır. Bu haziredeki en eski mezar taşı 1698 tarihli olup Sabiha adlı bir kadına aittir.
   Bu hazirede yer alan dönemin İzmir eşrafından Gedusizadeler, Cebbanzadeler ve Alaybeyliler gibi İzmir’in tanınmış hayırsever ailelerine ait mezarlarda, özellikle kadınlar için yapılmış mezar taşları, ince işçilikleri ve süslemeleriyle dikkat çekiyor.
Yıkılmaya yüz tutmuş olan eser 2015 yılı içinde restorasyona başlanmış ve halen devam etmektedir.