19 Nisan 2024
Hanlar

YENİ HAN (KALEOĞLU MAĞARASI) – GAZİANTEP

Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. Kitabesi bulunmayan Yeni Han’ın yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Ancak 1557 tarihli Ayıntab Vakıf Defteri’nde eserin adının Han-ı Cedid (yeni han) olarak geçmesi nedeniyle han bu tarihten önce yapılmış olmalıdır. Hanın bilinen ilk sahiplerinin Battal Bey’in kızı Asiye ve Hacı Osman Bey’in kızı Emine Hatun olduğu kayıtlarda yer almaktadır. Yapı, Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. Avlu, zemin katta üç taraftan eyvan ve odalarla, bir taraftan revakla, üst katta ise bir taraftan odalarla, üç taraftan da revakla kuşatılmıştır. Zemin kattaki mekânlar depo ve ahır, üst katta bulunan odalar ise yolcuların konaklaması amacıyla yapılmıştır. Yapıda dikkati çeken tek süsleme, batı cephesindeki cümle kapısı üzerinde siyah ve beyaz kesme taşlarla oluşturulmuş olan süslemedir. Ayrıca giriş açıklığının iki tarafında iki taş seki bulunmaktadır. Hanın diğer kısımları ise oldukça sade bir şekilde inşa edilmiştir. Hanın inşasında siyah ve sarımtırak renkte küfeki kesme taş kullanılmıştır. Örtü sistemi; taş konstrüksiyonlu sivri beşik tonoz, çapraz tonoz ve aynalı tonoz ile düz örtüdür.

    Hanın giriş katında bir süre taş ocağı olarak kullanılan daha sonraları yeni hanın misafirlerinin hayvanlarına ahırlık yapmış olan Kaleoğlu Mağarası yer alır. Günümüzde restore edilen mağara Kültür Yolu’nun önemli dinlenme ve serinleme mekânı olarak hizmet vermektedir.

KALEOĞLU MAĞARASI

Kaleoğlu Mağarası Yeni Han içerisindeki Kaleoğlu Mağara ve Kafe’de hizmet veriyor. Ziyaretin ücretsiz olduğu Kaleoğlu Mağarası’nın nemli, temiz havası ciğerleri açıyor. Genişletme çalışmaları devam eden mağarada çayınızı yudumlayabilir, huzurlu bir ortamda dinlenebilirsiniz.

Kaynak: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi