SULU HAN – TOPHİSAR KÖYÜ – KARACABEY / BURSA

Bursa- Karacabey yolu üzerinde Uluabat’ın 5 km. doğusunda göl kenarında Tophisar köyündedir. Yıldırım Beyazıt devrinin metruk bir hanıdır.
Karacabey konumu itibariyle, Antik Çağlar dahil, her zaman ticaret yollarının kesişme noktasında olmuştur. Nehir yoluyla deniz ulaşımı çok kolaylıkla yapılmaktadır. Antik Çağlarda kullanılan bu suyolunun Bizans imparatorluğu devrinde Türkler tarafından da kullanıldığı içindir ki, Bizans imparatoru Aleksios Komnenos gölün giriş çıkışını kontrol altına alabilmek için Lopadion (Uluabat) kalesini yaptırmıştır.
Suyolunun yanında Yıldırım Beyazıt devrinde, 1396 yılında, Bursa ile Karacabey’i bağlayan karayolu üzerinde, Uluabat’ ın 5 km. doğusunda ve göl kenarında, gelip geçen yolcuların, kervanların konaklamaları için Kervansaray (Issız Han) yaptırılması bu yolun önemini anlatmaya yeterlidir.
KAYNAK: KARACABEY BELEDİYESİ