KUTU HAN – TİRE / İZMİR

İzmir ili, Tire ilçesi, Yeni Mahalle, Tahtakale meydanında yer alır.
Yahşi Bey Külliyesine ait yapılar içinde Kutu Han da yer almaktadır.
Külliye, bir süre müze olarak kullanılmış, yeni müze binasının tesisi ile tekrar kullanıma açılmıştır. Yeni Mahalle, Tahtakale Meydanında yer alan ve kayıtlarda Kütahya Hanı olarak yer alan Hanın sağından ve solundan merdivenlerle yukarı çıkılmaktadır. Ayrıca avludaki göbek merdiveniyle de yukarıya çıkış imkanı bulunmaktadır. Üst kat revakları yıkılmış olan Hanın şadırvanı ile dıştaki sebili de korunamamıştır.
Üstte 30, altta 18 odası bulunmaktadır. Kentin ana çarşısında yer alan Han, 1857 ve 1916 yangınlarıyla ciddi değişiklikler görmüş olsa da kentin önemli kültür varlıklarından biridir.
Tire nin Kutu Hanı, Tahtakale Meydanında olup Halil Yahşi Bey vakfındandır. Tire Çarşısının önemli bir bölümünün, işyeri durumunda olan Han, dört cepheden de dükkânları ile güzel bir plâna sahiptir. Özellikle doğu cephesinin Kapalı Çarşı, yani Arasta bölümü, 15. yüzyılda bile Osmanlılardaki plân kavramının ciddiyetini anlatması bakımından, oldukça önemlidir.
Kaynak: A. Munis Armağan