KAPAN HAN – BURSA

Atatürk Caddesi üzerinde, Ulucami’nin hemen batısındadır. Han, Sultan I. Murat tarafından, XIV. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılmıştır.
Aslında Kapan, alım satım yapımı sırasında devletin vergi aldığı han anlamına gelmesine karşın, bazı belgelerde bir otel gibi kullanıldığı da anlaşılmaktadır. Zamanla kapan işlevini yitirmiş olmalıdır. Son yıllarda Yağ Kapanı olarak anılmaktaydı.
Yapıldığı yıldan bu yana birçok onarımlar gören han, büyük bir avlu çevresine sıralanan iki katlı ve revaklara açılan odaları bulunan büyük bir han idi. 1685 yılında hanın 29 odası bulunuyormuş. 1614, 1684, 1511 yıllarında esaslı tamirler görmüştür. Yol genişletilmesi nedeniyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa döneminde, yapının güney tarafı tamamıyla yıkılmıştır. Kâzım Baykal’a göre 1950 yılında muazzam kapısı sağlam durumdaymış. Hatta o devirden kalma kantar ve okkaları da varmış. Önceleri han, karşıdaki Güngörmez Mescidi’ne kadar uzanmaktaydı. Bugün üzeri tonozla örtülü girişi ile, kuzey kolundan çok az oda kalmıştır.
Hanın karşısında Pars Bey’in yaptırdığı Doğangözü adıyla bir başka han daha varmış; ancak bu han 1738 yılında arsaya dönüştürülmüştür.
KAYNAK : BURSA COM