HAVUZLUBEY ÇARŞISI (HANI) – KONAK – İZMİR

Havuzlubey Çarşısı Kemeraltı’nda Anafartalar caddesine cepheli 865 sokakta bulunur. İsmini çarşının içinde bulunan havuzdan aldığı söylenir. Daha önceleri yapım tarihi oldukça eski olan Fakirler Eczanesi’nin yanındaki Bey Hanı 1965’te yıkılıp yerine Havuzlu Bey Çarşısı yapılmıştır.

Günümüzdeki halini 1968-1969’da alan Salepçioğlu İşhanı’nın (İşportacılar Çarşısı) arka kesimine Salepçioğlu Camii yapılmıştır. Bu mekânın yanında otel olarak kullanılan ve Küçük Salepçioğlu Han adı ile anılan bir başka yapı vardı. Gün Han, Emirzade Hanı, Kemahlızade İbrahim Bey’in Oteli, Rotatte Hanı çevredeki diğer yapılardı. Söz konusu iki handa eczane, sebze ve meyve halleri yer alırdı. Fakirler Eczanesi’nin yanındaki Bey Hanı 1965’te yıkılıp yerine Havuzlu Bey Çarşısı yapılmıştır.

Aynı yol üzerinde yer alan Eşrefpaşa Hanı ile Batak Hanı 1955 yılında yıkılarak yerine Öktem Pasajı ile Zincirlioğlu Pasajı yapılmıştır.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın tam ortasındaki ünlü Havuzlubey Çarşısı’ndaki işyerlerinin yüzde doksanı durgunluktan etkilendi. Yaşanan bu olumsuzluktan hem esnaf hem de kiralarını alamayan mülk sahipleri etkilendi. Ancak kiracılarla mülk sahipleri arasında yaşanan sorunlar nedeniyle bu görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı belirtildi. Havuzlubey’in atıl kalmasının çevredeki esnafı da olumsuz etkilediğini belirten esnaf, “Havuzlubey” önemli kapalı çarşılarımızdandı. Neredeyse tamamı boşaldı. Şimdi bir çocuk mağaza zincirinin kiralamak istediğini duyuyoruz.

Kaynak: Kemeraltı kentsel sit alanı raporu