YENİ HAMAM – PINARBAŞI / KAYSERİ

Pınarbaşı Mahallesi İnönü Caddesi no:9 dadır.
Tek hamam olarak inşa edilmiş olan yapı, dört eyvanlı, dört köşe halvetli bir sıcaklık planına sahiptir. Hamamın inşaatında kaba yonu moloz taşla birlikte düzgün kesme taş da kullanılmıştır.
XIX-XX yy.’a tarihlenen hamam yapısı iki evrelidir. Yola göre geri planda bulunan sıcaklık bölümü ilk yapılan kısmıdır.
Duvarları kesme taştandır. Duvar alt kısımlarında farklı taşlar dikkati çekmektedir. Kubbesi, düzgün olmayan toplama taşlarla inşa edilmiştir. Soğukluk kısmı düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. Sıcaklık kısmına sonradan ilave edilmiştir. Hamam girişi kemerlidir. Burada yeralan sekizgen fener topuz bir çatıyla örtülmüştür. Hamamda herhangi bir süs unsuru yoktur. Kurna ve ayna taşları da orjinal değildir. Sonradan eklenmiştir.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI