TARİHİ CİNCİ HAMAMI (YENİ HAMAM) – SAFRANBOLU – KARABÜK

Safranbolu’da Çeşme Mahallesi’nde Çarşı içindedir

Padişah I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolulu Cinci Hoca (Karabaşzade Hüseyin Efendi) tarafından 1645 yılında yaptırılmış olup annesi olan Hamide Hatun vakfına kayıtlıdır. Halen hizmet vermekte olan hamamda kadın ve erkeklere ait iki bölüm bulunmaktadır.

İki bölümünde planı aynıdır. Bu hamam haçvari sıcaklıklı hamamlar grubuna girer. Hamamın iki bölümünün de soğukluklarını tromplu bir kubbe örtmektedir. Ilık kısmında helalar yer almaktadır. Sıcaklık kısmı ise haçvari planlıdır. Arkada külhan ve ocak yer alır. Hamamın kadın ve erkek girişleri farklı sokaklara açılmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen hamam günün her saatinde kadın ve erkek bölümü hizmete açıktır.

Her ne kadar halk arasında geçmişte yeni hamam olarak ifade edilse de hem yaptıranın Cinci Hoca olması, hem de turistler tarafından daha fazla akılda kalıcı ve cezbedici olabileceği düşünülerek Cinci Hamamı olarak ifade edilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir.