SARAY HAMAMI – ÜNYE – ORDU

Ordu ili, Ünye İlçesi, Çamurlu Mahallesindedir.

Saray hamamı, yazılı kaynaklara göre, 19. yüzyıl başlarında, Süleyman Paşa Sarayı Külliyesinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda yapılan aslına uygun olmayan değişiklik ve onarımlar 2016-2017 yıllarında gerçekleştirilen restorasyon sırasında geri alınmış ve yapı aslına uygun olarak kendi işlevinde düzenlenmiştir.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Kapı ve pencere söveleri ile cephe köşelerinde kesme taş malzeme kullanılmıştır. Doğu-batı doğrultulu yerleşen yapı tek kattan oluşmaktadır. Güney cephesinde yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile soğukluk kısmına girilmektedir. Giriş kapısının her iki yanında bulunan pencereler taş söveli, ahşap malzemeli ve demir korkulukludur. Soğukluk kısmının batısında ılıklık ve onun devamında sıcaklık bölümü yer almaktadır. Soğukluk kısmının üstü kırma çatı ile kaplıdır ve alaturka kiremit ile örtülmüştür. Ilıklık ve sıcaklık üst örtüsü tonoz ve kubbelerle geçilmiştir. Ilıklık üzerinde yer alan tonoz ve devamı kubbelerde fil gözleri (cam aydınlatma fanusları) bulunmaktadır. Bu fanuslar sayesinde iç mekâna doğal ışıkla aydınlanmaktadır. Yapının batı köşesinde külhan kısmı bulunmaktadır.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ