SALEPÇİOĞLU AİLE HAMAMI – KEMERALTI / İZMİR

Konak Kemeraltı 1. Beyler 846 sok. No:1 bulunan hamam bugün işlevi değiştirilerek 1936 yılında sinema olarak dahi kullanılan bir eserdir. . Yapı, günümüzde iki ayrı bölüm halinde, matbaa ve optik mağazası olarak hizmet veriyor.

Çeşitli değişikliklerle orijinalliğini kaybeden hamamın soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık mekânlarını kestirmek tahmin edileceği üzere biraz zor.

Hamamın 20. yüzyıl başlarına tarihlenen Salepçioğlu Camii ile aynı dönemde inşa edildiği düşünülmekte. Pencere alınlıklarında ve tonoz destek kemerlerinde bulunan alçı süslemeleri de 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında yapılmış olabileceği fikrini kuvvetlendiriyor.

Alçı süslemelerin yer aldığı tonoz örtülü mekân, muhtemelen hamamın soyunmalığı olarak kullanılmış. Yapının günümüzde kapatılmış olan girişleri de hamamın bir çifte hamam şeklinde inşa edildiği fikrini veriyor.

KAYNAK: VİSİT İZMİR