RÜSTEM PAŞA HAMAMI – BOLVADİN / AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar ili, Bolvadin ilçesi, Ali Efendi Mahallesindedir.
Altıgen kesitli beş kenarı silme kemerli eyvanlıdır. Her eyvanda birer kurna vardır. Batı yönündeki eyvan derinliği az olup, sağda dışarı ile bağlantılı kapı, solda ikinci bir kapı ile yan odaya geçilir. Oda girişi basık kemerli silme çerçevelidir. Ortada altıgen bir göbek vardır. Doğu eyvanda kurna üstünde su deposu ile pencere bağlantılıdır. Üzeri ışıklık delikli kubbelidir. Yan oda dört silme sivri kemer üzerine oturmuş kubbeli ve dördül kesitlidir. Batı ve güney kenarı bir seki ile çevrelenmiş birer kurna vardır. Kuzey ve doğu duvarında 5 yüzlü hücreler vardır.
SOĞUKLUK: Batıdan girişli kapının her iki yanı (Kuzey-Güney) camekân odalarla bölüntülenmiş olup, odaların üzeri korkuluklu iç balkon şeklindedir. Kuzey balkon güney ve batıdakilerden daha yüksekçe olup bu balkonun altında ve üstünde soyunma odaları iki katlı olarak yer almıştır. Soyunmalığın (Soğukluk) ortasında sekizgen beton havuzun ortasında mermer bir fıskiye göze çarpmaktadır. Hamama giriş soğukluğun doğusunda olup dar bir koridorla sıcaklığa geçilmektedir. Hamam, Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Hamamla birlikte cami ve çeşmenin de yaptırıldığı bildiriliyorsa da bu yapıları yıktırılmıştır. Caminin bu günkü Çarşı caminin bulunduğu alanda olduğu söylenmektedir.
Külhan, sıcaklıktaki göbek taşı ve taban sonradan onarılmıştır. Soğukluk kısmı 1945 yılında büyük bir onarım görmüştür.