KARAVEZİR HAMAMI – GÜLŞEHİR / NEVŞEHİR

Gülşehir’se 1778 tarihinde SilahtarSeyit Mehmet Paşa tarafindan mimar Ebubekir  Veledi Halil Efendi’ye yaptirilmistir.

Gulsehir Karavezir Hamami, 1994

Mimarı  Özellikleri :Hamam klasik Osmanlı  hamamlarında olduğu   gibi üç kısımdan oluşmuştur.

1.  Soyunmalık

2.  Ilıklık

3.  Sıcaklık

Hamamın giriş kapısı yuvarlak silme içine alınmış 1.80 x1.15 m. Ölçüsünde olup buradan 6.25 x 6.25 m. ölçüsündeki soyunmalık kısmına girilir. Burası  6.25 çapında bir kubbe ile  örtüdür.Kubbeye geçiş  tromplarla olup  dıştan sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Kubbe kasnağında birisi giriş kapısın  üzerinde , biriside girişe göre sağ kenarda   olmak üzere soyunma mahallini aydınlatan  iki küçük pencere vardır.

Soyunmalık bölümünden  pahlı bir çerçeve ile çevrili, yuvarlak  kemerli kapıdan  ılıklığa geçilir.Ilıklık bölümünün üzeri beşik tonozla örtülüdür. Ilıklıktan yuvarlak kemerli bir kapıdan sıcaklığa geçilir. Sıcaklık bir kubbe ile örtülüdür. Burada kubbeye geçiş trompla sağlanmıştır. Kubbe dıştan sekizgen kasnağa oturmaktadır. Sıcaklıkta beş musluk mevcut olup kurnaları mermerdendir. Hamamın  su haznesi girişe göre sağ taraftadır.

Soyunmalık yerinin duvar kalınlığı 1 metredir. Yapı malzemesi olarak  gri renkte kesme taş kullanılmıştır. Hamamın bozulan taşları 1963 yılında yapılan tamir esnasında değiştirilmiştir.

Yakin gecmiste yeniden restore edilen hamam gunumuzde kullanılmaktadır.

Kaynak: Gülşehir Kapadokya