AHİ İMAN (İMAM) HAMAMI – TİRE / İZMİR

Tire’nin kendi adıyla anılan mahallede bulunur. Eski devlet hastanesinin doğusunda, Karagazi Çeşme sokak, No:5 de yer alan hamamdan pek az bölüm ayakta kalmıştır.
1300’lü yılların ünlü emirlerinden İMAN ECE (Ahi İman ) tarafından XIV. Yy.da inşa edilmiştir. Semtin ilk hamamı olmasının yanı sıra Ahi Mahallesi’ndeki Türk yerleşiminin de ilk hamamı olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Hatta, Timur ile ilgili halk söylemlerinde yer alan ve askerlerin yıkandığı hamamın da bu olması gerekir. Üstelik, hamamın yer aldığı kesim tamamen Türk yerleşim bölgesidir.
Bu oldukça değerli yapının ne yazık ki pek az kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Hamamın soyunma yeri tamamen yıkılmıştır. Bir halveti ile soğukluk tonozlu koridoru ayaktadır. Soğukluk koridorunun 2.65 m. X 1,60 m. ölçülerindeki bölümü ayaktadır. Halvetlerin kubbeye geçişleri üçgenlerle sağlanırken, dört cephede sivri kemerler yer almaktadır. Hamamın çifte mi, tek mi olduğu saptanabilmiş değildir. Hamamın halvet kubbeleri yıkılmıştır. Hamam şu an özel mülktür.
Kaynak : A. MUNİS ARMAĞAN