YEDİ KIZLAR TÜRBE ÇEŞMESİ – MANİSA

Çeşme Manisa Merkez Dere Mahallesi Ada: 1468 Parsel: 1 Yedikızlar Türbesi’nin güneydoğusunda, günümüzde mevcut olmayan bir konutun kalan duvarı üzerindedir .

Yakın zamanda park düzenlemesi yapıldığı için konutun diğer duvarları yıkılmış, sadece çeşmenin olduğu duvar sağlam bırakılmıştır. Bu duvar mermer plakalardan yapılmış bir platform ile çevrelenmiştir

Tek cepheli, bağımlı çeşme yaklaşık olarak 220 cm. genişliğinde ve 120 cm. derinliğindeki duvar kalıntısının kuzey yüzünde niş şeklindedir. 40 cm. derinliğinde yuvarlak kemerli nişe sahip olan yapı, kabayonu, moloz taş ve çamur harcı ile inşa edilmiştir. Çeşme cephesi sıvalı olup, yer yer sıvalar dökülmüştür. Çeşmenin arka duvarında bulunan 56 cm. x 56 cm. boyutundaki basık kemerli niş içerisinde, küçük tas hazne yer almaktadır. Hazneye su getiren künk hala mevcuttur.

Niş kemeri hafif çıkıntılı yastıklara oturmaktadır. Mermer ayna taşı ortasında tek lüle deliği mevcuttur. Yapıya ait eski bir fotoğrafta görülen yalak, günümüzde yol seviyesinin altında kalmıştır. Bugün isşlevini sürdüren çeşmenin suyu, şehir sebekesine bağlanmış borudan akıtılmaktadır. Çeşme üzerinde kitabe yoktur. Çeşmenin, konut duvarı bünyesinde yer almaktadır. Cephe ve malzeme özelliklerine göre XX. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olabileceğini ifade etmek şimdilik uygun olacaktır.

KAYNAK: Sipil’den Manisa’ya Ab-ı Hayat Manisa Çeşmeleri