TASLI ÇEŞME – KONAK / İZMİR

Fazıl Ahmet Paşa sadrazamlığı sırasında, 17. yüzyılın ikinci yarısında, İzmir’de Vezir Su Yolu ile birlikte birçok çeşme inşa ettirmiş. Taslı Çeşme’nin de Vezir Su Yolu’ndan gelen suyu kullanan ve o dönemde inşa edilen çeşmelerden biri olduğu düşünülüyor.

Çeşmeden günümüze ne yazık ki sadece adı kalmış. Çeşmenin her iki yanında yer alan Antik Dönem’e ait mermer sütunlar ve aynanın üst kesimi artık mevcut değil. Bu duruma gelmesinin nedenlerinden biri ise insanların define arama merakı.

Taslı Çeşme’nin ayna bölümünde iki adet büyük boyutlu kaba yonu taş üst üste yerleştirilmiş. Kalan izlerden, ayna taşının üst kesiminin basık kemer şeklinde sonlandığı anlaşılıyor.

Türk sinemasının ünlü karakter oyuncusu Hüseyin Baradan, çeşmenin önceleri adını verdiği bu sokakta doğmuş. Çocukluğu boyunca, bir dönemin simge eseri olan Taslı Çeşme’nin hemen ilerisindeki evlerine bol bol su taşımış.

KAYNAK: VİSİT İZMİR