SÜTÇÜ İMAM ÇEŞMESİ – KAHRAMANMARAŞ

Takvim yaprakları 31 Ekim 1919’u gösteriyordu. 10 aydır kentte işgalci olarak bulunan İngilizler başlarına gelecekleri anlamış olacaklar ki; şehrin kontrolünü 2 gün önce Fransızlara terk etmişlerdi. Fransızlar kentte iki günde diplomasiden uzak, başıbozuk tavırlarıyla halkın tepkisini çoktan çekmişlerdi.

O gün Fransızlar beraberlerinde yedi düvelden getirdikleri sömürge askerlerle birlikte devriye atıyorlar, yolda yolakta rastladıkları şehir sakinlerine huzursuzluk veriyorlardı. Uzunoluk Hamamı‘ndan çıkan iki kadını da “Maraş artık bizim yurdumuz. Bu şekilde gezemezsiniz.” diyerek sözlü taciz etmişlerdi.

Olay yerine ilk yetişen Çakmakçı Sait isimli genç, askerlerin karşısında durur. Gözü dönmüş düşman hiç beklemez Çakmakçı Sait’i silahlarından çıkan kurşunla ağır şekilde yaralar. İşte tam o esnada hamamın karşısındaki sütçü dükkânında olaya şahit olan Sütçü İmam, “Bugün namus günüdür.” deyip tabancasını çeker ve ilk kurşunu düşmanın bağrına ateşler. İşgalci askerlerden biri ölmüş ikisi de ağır yaralanmıştır. Türk Milletinin namus ve şerefine uzanmak istenen menfur eli daha orada kırıverir. Bu ilk kurşun, aynı zamanda, Maraş’ın kurtuluşunun müjdecisi olur.

İlk kurşundan 82 gün sonra 21 Ocak 1920’de Maraşlı topyekûn düşmanla silahlı mücadeleye başlayacak ve 22 gün süren çatışmalar sonrasında düşmanı 12 Şubat 1920’de şehirden kovacaktır.

Sütçü İmam’ın anısı, Uzunoluk’ta ilk kurşunu attığı yerde 1936’da yapılan anıt çeşmede yaşatılmaktadır. Sütçü İmam Çeşmesi ilk yapılışından sonra yol ve altyapı çalışmaları bahane edilerek birkaç kez yıkılmış, form değiştirerek yeniden yapılmıştır. Son haline 2018’de kavuşmuştur.

Tüm bu değişikliklerde sanatsal değerini büyük oranda kaybeden çeşmede korunan tek unsur, üzerine ilk yapıldığında işlenen kitabesi olmuştur.

KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ