ŞÜKRAN OTELİ SEBİLİ – KEMERALTI – İZMİR

Kemeraltı Anafartalar Caddesi üzerindeki ŞÜKRAN ( Hacı Hasan ) OTELİ nin dış kapı girişinin sağ tarafındadır. Bu sebil, yıllardır satıcıların önüne koydukları eşya ve paravan nedeniyle tam olarak görülememektedir. Resimlerden görüleceği gibi sebilin üst kısmında perde motifi dikkat çekmektedir. Bu ve buna benzer motifler camilerin mihrap süslemelerinde, çeşmelerde, ve mezar taşlarında rastlayabiliyoruz. Üslup benzerliğinden hareketle, aynı sanatçı ve sanatçı grubunun İzmir de bu ve benzeri yapıların süsleme işlerinde çalıştıkları sonucunu çıkarabiliriz. Neoklasik özellikler taşıyan ve önce han , sonra otel yapısı bünyesindeki sebilin yapım tarihi hakkında kesin bilgiye sahip değiliz. Ancak 20, yüzyıl başlarında var olduğunu eldeki kaynaklardan hareketle biliyoruz.
KAYNAK: Hakan Kazım Taşkıran