SİLLE ÇEŞMELERİ – SİLLE / KONYA

Sillede Bizans döneminden günümüze kadar gelmiş olan su kanallarına ve suyollarına rastlanmaktadır. Bu kanallarla getirilen sular çeşmeler yaptırılarak halkın kullanımına sunulmuştur. Sille çeşmeleri, dar cepheli, sivri kemerli ve yalaklı olup, su hazneleri olan tipik Osmanlı çeşmeleridir.  Bu çeşmelerden en önemlileri: Karataş, Strefan, Ankereki, Hereki, Çevrikler, Kavaklı, Hassi oğlu, Nuri Paşa, Hacı İsmail Ağa, Çeve oğlu, Sadettin, Hacı Mustafa Ağa, Takkacı, Çay, İkil, Hacı Şaban, Bardakçı isimleri ile bilinenlerdir. Bu kadar çok çeşmenin bulunması Sille’nin önemli bir yer olduğunu göstermektedir.  Çeşmelerin bir kısmı tahrip olmuştur. Bazılar Selçuklu Belediyesi ve Sille’liler tarafından restore edilerek kullanılır hale getirilmişlerdir.

Kaynak: Türk Coğrafya Dergisi