PEŞREFLİ KÖYÜ ANTİK ÇEŞMESİ – TİRE / İZMİR

PEŞREFLİ köyü İzmir ilinin Tire ilçesine bağlı Tire’nin doğusunda Tire ile Gökçen beldesi arasındadır. Tire – Gökçen yolunun Gökçen’e 1,5 km kala yerinden güneye doğru ayrılır. 2 km içerde ve Tire’ye 12 km. uzaklıktadır.
Tire’nin ROMA DÖNEMİ Köylerinden olan Peşrefli adı kimi belgelerde KAİRA (Caire) kimi belgelerde KOTHERİA adları ile anılmaktadır. Tire’nin adının geçtiği Altı Birlik Steli, Peşrefli köyünde bulunmuştur. Köy Türkler öncesi tarihi malzemeler konusunda çok zengindir. Yol kenarlarında, yapılarda, çeşmelerde sıklıkla görülebilir.
Köyün eski meydanında Pir Veli Beşe’nin eski zaviyesinin (kalıntılarının) hemen önünde bulunan çeşme o zamanlardan beri kullanılmaktadır. Çeşmenin tamamında devşirme malzemeler kullanıldığı görülmektedir. Yalak olarak kullanılan lahit roma döneminden kaldığı sanılmaktadır. Yine ön duvar süslemelerindeki devşirme malzemeler dikkat çekicidir.