İREZLER (REİSLER) CAMİİ HAYRATI ve ÇEŞMESİ – DEMİRCİ – MANİSA

Demirci İlçesinin Güney Batı yönünde; İlçe Merkezine 3 km mesafede İrezler Camii ve türbesi bulunmaktadır.

Reisler Demirci beylerinin ve halkının mesire- piknik- yeriydi. Demirci beylerinden Mehmet bey 1240 Rumi tarihinde Reisler Camiini ve türbesini tamir ettirmişti. Son olarak Demirci Hayrat eserlerini yapma yaşatma ve koruma derneği tarafından 1997 yılında tamamen yıkılmış olan cami ve türbe Vakıflar ve Anıtlar Yüksek Kurulunun izni ile aslına uygun olarak restore edilmiştir. Çevre düzenlemesi ve misafirhane yapılarak ziyarete açılmıştır.
Kültür Bakanlığı İzmir 2 numaralı Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun 30.04.1997-6717 sayı ve tarihli oturumunda korunması gerekli Kültür varlığı olarak tesciline karar verilmiştir.

KAYNAK: DEDEYAR.COM / muhammedzuhdu.org