ESNAF ŞEYH CAMİİ ÇEŞMESİ – KONAK / İZMİR

Esnaf Şeyh Camii Çeşmesi’ni cami girişinin sol tarafındadır.

Çeşmenin günümüze ulaşan bir kitabesi yok. Ancak, inşa tarihi hakkında fikir yürütmemize yardımcı olan iki bilgi var. Çeşmenin cami ile birlikte inşa edildiği düşünülürse, camideki 1736 tarihli mezar taşından yola çıkarak çeşmenin de 18. yüzyıla ait olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte, çeşme, 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Hasan Hoca Camii Çeşmesi ile benzer özellikler taşıyor.

Oldukça sade bir görünüme sahip olan Esnaf Şeyh Camii Çeşmesi, hiçbir süsleme unsuru içermiyor. Duvar çeşmesi niteliğindeki su yapısı, duvara niş şeklinde yerleştirilmiş. Ayna bölümü, nişin dip duvarı üzerinde yer almış. Bu bölümde sonradan kapatılmış lüle deliğinin izini de görmek mümkün.

Üzerinde bulunduğu duvarla birlikte boyanmış olan Esnaf Şeyh Camii Çeşmesi, günümüzde suyu akmadığı için kullanılamıyor.

KAYNAK: VİSİT İZMİR