CEMİL KÖYÜ VE ÇEŞMELERİ – ÜRGÜP – NEVŞEHİR

Cemil köyü Nevşehir’ in Ürgüp ilçesi güneyinde 15 km mesafede bulunmaktadır. Güneyinde Taşkın-paşa köyü, Kuzeyinde Mustafapaşa Kasabası, Doğusunda karlık köyü ve batısında küçük sıra dağlar yer almıştır. Ayrıca kuzeye 4 km gidildiğinde piknik ve kamp yerleri Olarak kullanılan Damsa Barajı bulunmaktadır.

Cemil Köyü’nün bir çok yerinde tarihi çeşmeler var. Çeşmeler bu güne kadar varlıklarını korumuşlar fakat günümüzde hiç biri kullanılmıyor. Suları da akmıyor. Çeşmeler hakkında da hiç bir bilgi yok maalesef..

Köyün iklimi İç Anadolu iklimi, Yazlar kurak ve sıcak kışları soğuk ve kar yağışlı geçer kara iklini olduğu için yağmur genelde ilkbaharda ve sonbaharda yağmaktadır.

Köyün geçimi ve gelir kaynağı: Köyde halk daha çok tarımla uğraşır patates,soğan, kıska, bağcılık, kayısı,elma, çeşitli Sebzeler, arpa,buğday,yulaf ve benzerlerinin ekim ve dikimi yapılmaktadır. Küçük ve büyük baş hayvancılık son zamanlarda halkın geçim kaynağı haline gelmiş, süt ve peynir üretimi de yapılmaktadır. Köy halkının % 45’e yakın kısmı çeşitli kurumlardan emeklidir.

Köyün tarihi : Köyün kuruluşu 700 sene öncesine dayanmaktadır, yakın tarihte köyün % 60 Rum imiş 1924 yılında Rumların milli sınırlar dışındaki Türkler’le değiştirilmiş ve köye 40 hane göçmen yani bu yörenin deyimi ile muhacir Türkler gelmiştir.

Tarihi yerleri: Köyün girişinde 1190 yılında yapılmış Necip Paşa Camii, köyün içinde tarihi pek eskiye dayanmayan çan kulesi bulunan kilise ve köyün keşlik mevki inde bulunan 2 adet kilise, köyün batısında Ayvaslı kilisesi, köyün misafir mevkiinde iki adet kilise vardır. Köyümüzü yerli ve yabancı turistler sık sık ziyaret ederek yukarıda belirtilen tarihi ve turistik yerleri gezmektedirler.

Köyde 1961 yılında açılan Halk Kütüphanesi hizmet vermektedir. İlköğretimin 8 yılı çıkması nedeniyle öğrenciler taşımalı sistemle Mustafapaşa Kasabasında eğitim ve öğrenim görmektedirler. Köyümüzde 2 adet camii, köy odası, köy kahvesi, Elektrik, Otomatik telefon, içme su sorunu halledilmiş, köyün giriş kısmı parke döşenmiştir.

Köy halkı yerli ve yabancılara karşı ılımlı, yardımsever tipik bir misafir perver Türk köyü durumundadır. Halkın sosyal yönden birçok adet gelenek ve görenekleri vardır, köy halkı birbiriyle kaynaşmış durumdadır. Zaten köyün %50 si bir biriyle akrabadır.

Köyde çeşitli Ekmekler, pideler, tandır yemekleri kuru fasulye, yaprak, lahana sarması ve nohutlu ekmek gibi.

KAYNAK: TARİHTEN SAYFALAR

One thought on “CEMİL KÖYÜ VE ÇEŞMELERİ – ÜRGÜP – NEVŞEHİR