ABU ÇİMEN CAMİ ÇEŞMESİ – DİVRİĞİ / SİVAS

Mülkiyeti Abu Çimen Vakfına ait olan cami 1840-41 yıllarında yapılmış olup kimin taradından yaptırıldığı ve mimarı bilinmemektedir. Cami kare planlıdır. Caminin yapısı taş ve ahşaptan oluşan Karma Yapı Sistemi olarak tanımlanabilir. Zemin kattaki ana taşıyıcı duvarlar ahşap hatıllı moloz taştır. Ana mekanın döşemesi ahşap kaplamadır. Minaresi ahşaptır. Yapılan onarımda sıva raspası yapılmış, çürüyen ahşap üst örtü değiştirilmiş, çevre düzenlemesi yapılmıştır. İbadete açık olan caminin çift kanatlı sokak kapısından, dört ahşap direkle taşınan son cemaat yeri ve avluya geçilmektedir.

Çeşme caminin bahçe duvarına bitişik yapılmıştır. Çeşmenin kitabesi var ama ne yazık ki okunamıyor. Yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığı hakkında bir bilgi yok. Çeşme günümüzde kullanılmaktadır.