YOLÜSTÜ KÖYÜ (BEZDEGÜME ) CAMİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinin bir köyü olan eski ismi Bezdegüme şimdilerde Yolüstü diye anılan köyün camisidir.
Cami beylik döneminden kalma; hatta Aydınoğlu Beylerinden İsa Bey’in torunu Hafsa Hatun’un vakfiyelerinden olduğu bilinmektedir. Orijinalliğinden pek bir şey kalmayan cami dikdörtgen planlı , kırma üst çatılıdır. Çatı kiremit ile kaplıdır. Tek şerefeli minarenin tamir kitabesi üzerindedir. Son cemaat yeri tek gözlü camekan kaplıdır.
Cami iç tavan döşemeler ile hanımlar mahfeli ve minber ahşap malzemeden yapılmış olup gayet sadedir. Mihrap nişi alçı kaplı ve boyalıdır. Basit bir süslemesi vardır. Avize madalyonu tek süsüdür.
Bahçedeki şadırvan üstü kaplaması ilgi çekmektedir. 2. Çıkış kapısındaki sadaka taşı eskilerden kalmadır. “