YILDIRIM BEYAZIT CAMİ – POYRACIK – KINIK / İZMİR

İzmir ili, Kınık ilçesi, Poyracık semtinde cami sokakta bulunan Yıldırm Beyazıt Cami Osmanlı dönemi eseridir.

Cami kare planlı olup kırma çatılıdır. Son cemaat yeri, altı sütunun taşıdığı yuvarlak kemerlidir. Sonradan kemer boşlukları kapatılmıştır. Kemerlerin üst kısmında merkezi noktada üç adet ikisi damla motifli, biri yuvarlak olmak üzere dekoratif açıklıklar yer alır. Son cemaat yerinden harim kısmına, mihrap  nişi doğrultusunda, yuvarlak kemerli ve profili silme ile sonlanan kapıdan giriş yapılır. Kapının üst kısmında da mermer balkon şeklinde çıkma vardır. Mermer konsollarla taşınmaktadır. Kapı kemerlerin kilit taşında aşağıya doğru bakan akanthos yaprağı, balkon çıkmasının süslemeleri Barok etkiler taşımaktadır.

Harim, düz ahşap tavanlı olup ortasında merkezi kartuşlu madalyon süslemesi vardır. Harime giriş kapının sağ ve soluna doğru, ikinci kat seviyesinde, ahşap korkuluklu mahfil kısmı yer alır. Pencereler üst ve alt olarak iki sıra halindedir. Mihrap nişinin etrafı, pencerenin alınlık kısımları ve mihrap duvarlarındaki tepe pencerelerinin etrafı altın yaldızlı bitkisel kompozisyonlu demir ferforje ile süslenmiştir. Pencerelerin üst cam bölümleri renkli camlarla dekore edilmiştir. Vaaz kürsüsünün ahşap kurulumu dikkat çekicidir. Minaresi altıgen kürsüye oturur. Kürsü yüzeyinde nişler vardır. Gövdeye geçişi altıgen pabuç kısmı sağlar. Şerefeye geçiş mukarnaslarla sağlanmıştır. Minarenin ve caminin dış yüzeyi yapı malzemesi görülmeyecek şekilde sıvanmış ve boyanmıştır. Bahçesinde haziresi vardır. İçerisindeki süslemelere bakıldığında 18. yüzyıl tarihlenmesi muhtemeldir.

08.EKİM.2022 FOTOĞRAFLARI