YILDIRIM BAYEZIT CAMİ – ALAŞEHİR – MANİSA

Cami Beşeylül mahallesindedir.

Bugün tamamen orijinal özelliğini kaybetmiş olan Yıldırım Bayezid camii, boyu eninin iki katı olarak, enine bir gelişme gösterir. Aslında kubbeli olarak yapılması düşünülen camii, Yıldırım Bayezid’ in Ankara savaşında mağlup olması üzerine ahşap çatılı olarak tamamlanmıştır.

Orijinal planının Edirne Üçşerefeli camiinde kullanılan plan tipinin erken bir örneği olduğu sanılmaktadır. Böylece 40-50 yıl sonra Edirne Üçşerefeli cami ve ondan sonra da pek çok İstanbul camiinde uygulanmak istenmiştir. Evliye Çelebi tarafından tanımlanan şekli ile, Yıldırım Bayezid camiinin ahşap ve kiremitle örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Yunanlılar tarafından yakılmış, o tarihten sonra eski şekline uygun olarak yeniden yapılmıştır. Kuzey batıda bulunan minaresinin sadece kaidesi orijinaldir.

KAYNAK: ALAŞEHİR KAYMAKAMLIĞI