YENİ (ESKİ )CAMİ – POYRACIK – KINIK / İZMİR

İzmir ili Kınık ilçesi, Poyracık semtinde Cami sokakta olan cami, Kitabesinde H1187 / M1773 yılında yapılmıştır. Yeni Caminin banisi H 1280 tarihli Bergama 2 nolu Şeriye kayıtlarında AYŞE HATUN MESCİDİ olarak geçmekte olup, zamanında muhasebe kayıtları ile mütevelli başkanı da ayrıca belirtilmiştir. Şu an mülkiyeti Poyracık Belediyesine ait olup, sahibi Vakıflar genel müdürlüğüdür. Toplam arsa alanı 740  metre kare iç alanı 90 metre karedir. Cemaat kapasitesi 200 kişidir.

Yeni cami dikdörtgen planlı olup, kırma çatılıdır. Son cemaat yeri ahşap direklere oturan yuvarlak kemerli düz ahşap çatılıdır. Son cemaat yerinin kemer açıklıkları sonradan düzenleme ile kapatılmıştır. Son cemaat yerinde iki adet kitabe yer almaktadır.

Cami bahçesinde yer alan hazirede 18. Yüzyıl sonu ile 19. Yüzyıl Osmanlı mezar taşı  geleneğini sürdüren lahit tarzında ve şahide tipinde mezar taşları vardır.

08.Ekim.2022 FOTOĞRAFLARI