YELKİ YUKARI CAMİ – GÜZELBAHÇE / İZMİR

İzmir İli Güzelbahçe İlçesi Yelki Beldesinde bulunan bu cami adının yazılı olduğu levhadaki tarihe göre 1892 yılında yapılmıştır. Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Cami herhangi bir yerinde kitabesi yoktur. Taş malzemeyle yapılmış kırma çatılı bir camidir. Yapıda yuvarlak kemerli pencereler görülmektedir. Caminin yanında yine taş malzemeli, tek şerefeli yivli bir minaresi bulunmaktadır. Cami mihrabının üzerindeki süslemeler ve pencerelerin üzerindeki süslemeler dikkat çekmektedir. Caminin ön tarafında kapalı olarak bir son cemaat yeri ve abdest almak için çeşmeler bulunmaktadır. Caminin içine bu son cemaat yerinden 10 basamak bir merdivenle girilmektedir. Caminin tavanı ahşap ve tavanın tam ortasında kabartma bir tavan süslemesi bulunmaktadır.