ULU CAMİ – SEFERİHİSAR / İZMİR

İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Camii kebir Mahallesindedir. Geç Osmanlı dönemi camisidir. H 1231 / M 1816 yılında yapılmıştır.

Geniş bir avlu içinde yer alan, tek minareli, ahşap mahfilli ve minberli bir camidir. 1996 yılında kapsamlı bir onarım görmüştür. Enine dikdörtgen planlı cami, iki sıra destekli üç sahına ayrılmıştır. Ahşap tavanlı mihrap kavsarası üzerinde perde motifi, tepelik kısmında ise Barok karakterli süslemeler yer alır. Mihrabın her iki yanında süsleme amacıyla yapılmış birer sağır sütun bulunmaktadır. Üst katta kadınlar için ayrılmış olan ahşaptan yapılmış mahfil yer alır. Yapının minaresi kuzey cephesi üzerindedir. Kesme taş ve tuğla örgü malzemeli çokgen kaide üzerindeki minarenin pabuç kısmı tuğladan, yuvarlak, sağır kemerlerle, hareketlendirilmiştir. Pabuç üzerinde yükselen tuğla malzemeli silindirik gövdenin bitiminde yer alan şerefe kısmına, mukarnas süslemeler ile geçiş sağlanmıştır. Üstü alaturka kiremit ile örtülü olan caminin çatısı, çift sıra kirpi saçaklıdır.