TAHİR ZAİMOĞLU ÇARŞI CAMİ – DARENDE – MALATYA

Darende ilçesi Heyiketeği, mahallesi No:9, bulunmaktadır.

1979 yılı haziran ayında Tahir Zaimoğlu tarafından yapılmış. Mimarı da Yücel sarı bey olduğu caminin giriş kısmındaki kitabeden okunumaktadır.

Darende’nin en büyük harimli, en gösterişli camilerinden biridir. Dikdörtgen planlı olan caminin avlusu çevrelenmiş üstü kapalı küçük kubbeler ile alt kısımları kemerlerlerden meydana gelen bir avlusu vardır. Son cemaat yeri de beş kubbe dört sahandan ibaret geniş bir alandır.

Harim giriş kapısı Son cemaat yeri orta sahından gayet kibar ve ahşap malzemeden yapılı bir kapıdan girilir. Tek minaresi iki şerefeden yapılmış ve caminin doğu köşesindedir. Caminin harim kısmı iki katlıdır. Üst kat tamamen ayrı bir ünite olarak düşünülmüş ve mihrap önü hariç üç yüzeyi çevrelemektedir. Mihrap kesme taştan mukarnas işlemelidir. Minber de kesme taştan zarif desenler ile işlenmiştir.

Kürsü ve Müezzin mahvili ahşap malzemeden ve sade görünümlüdür.

Oldukça bakımlı ve geniş bahçe avlusunun köşesinde şadırvanı vardır.