SUSURLUK ŞEKER FABRİKASI CAMİİ – BALIKESİR

Balıkesir’in Susurluk ilçesinde bulunan ve Türkiye’deki 32 şeker fabrikası içinde büyüklüğü ve işleme kapasitesi açısından önemli bir yere sahip olan Susurluk Şeker Fabrikası’nda, üç yıl aradan sonra çarkların dönmesi için gün sayılıyor. 55 yıl ara vermeden çalışan fabrika, son üç yıldır yeterli hammadde olmaması sebebiyle kapalıydı. Merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından 1955 yılında hizmete açılan fabrikada heyecanlı bekleyiş sürüyor. Üç yıldır bölgede yetiştirilen pancar, en yakın şeker fabrikası olan Eskişehir’e gönderilirken 595 çalışanı bulunan fabrikada, çarkların tekrar dönmesi için bekleniyor.
   3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 1954 yılında temeli atılan ve bir yıl sonra üretime geçen Susurluk Şeker Fabrikası, son üç yıldır yeterli hammadde olmaması sebebiyle çalışmıyor. Bölgenin ekonomisi için hayati öneme sahip fabrikanın, 2010 yılında sağladığı katma değer 100 milyon lira civarında. Çarşamba ve Alpullu ile birlikte şu anda çalışmayan üç şeker farikasından biri. Balıkesir-Bursa karayolu üzerinde, toplam 840 dekar alana kurulan fabrikanın içinde lojman, okul, cami, sağlık ocağı, berber, market, çiftlik ve birçok sosyal alan bulunuyor.
   Günde 7 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrika, ayrıca 750 ton şekerle birlikte yan ürün olarak 400 ton melas ve 2 bin ton yaş pancar posası üretebiliyor. Şeker pancarları Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Bursa’dan geliyor. Fabrika, hizmete açıldığı 1955 yılında günde bin 800 ton pancar işleme kapasitesiyle çalışmış, 1986 yılında ise 7 bin tona çıkmış.

Şeker Fabrikası Camii de Susurluk – Bursa yolu üzerinde Bursa’ya gidiş yönünde Susurluk’un çıkışında sağ tarafta bulunuyor. Cami de 1956 yılında Şeker Sanayi Hayır müesseseleri tarafından yapılmış ve günümüzde de halen kullanılıyor. İbadete açık. Bakımlı güzel bir bahçesi var. Cami kare planlı olup tek kubbeli ve sağ tarafında camiye bitişik tek şerefeli bir minaresi var. İçinde çini ve oyma sanatıyla ilgili çeşitli süslemeler var.