SURETLİ MEHMET PAŞA CAMİ – TİRE / İZMİR

İzmir ili, Tire ilçesi , Paşa Mahallesi, Suretli Sokak’ta bulunmaktadır. Aydınoğulları ailesinden (Beyzade) lakaplı Suretli Mehmet Paşanın külliye ünitelerinden olan Camii, kendi adıyla anılan semtte bulunmaktadır.
Suretli Mehmet Paşa, Gazi Umur Bey’in kızı Hundi Paşa Hatun’un oğludur. Babası Emir Ali dir.
Mahalle, Aydınoğulları Beyliği “ Bademye “ idari yapısı içinde yer almaktadır.
XIV. yy. yapılarından olan caminin, medrese ve hamamının yanı sıra su yolları gibi vakıfları da bulunmaktadır. Külliyenin diğer parçalarından hamamı ve medresesi korunamamıştır.
Cami, 7,20 m.X7,20 m. ölçülerinde kare mekanlı olup, üç bölmeli son cemaat yerine sahiptir. Kubbe sekizgen bir kaideye oturmaktadır. Kubbeye geçiş tromplarla olmuştur. Son cemaat yeri sütun başlıkları devşirme olan caminin minaresi doğuda yer almaktadır.
Evliya Çelebi’nin ifadesine göre cami 1671 yılında kurşun kubbeli idi. Ayrıca caminin kuzey batısında Hamamdan da bahsetmektedir. Hamam yıkılmış sadece duvarları kalmış. Medreseden ise hiçbir şey kalmamıştır.
Caminin kuzey batısındaki çeşmesi çeşitli onarımlarla özelliğini kaybetse de işlevini sürdürmektedir.
KAYNAK: A. MUNİS ARMAĞAN