SÜLEYMANİYE (KALE) CAMİİ – ALANYA – ANTALYA

ADRES: Antalya, Alanya, Hisariçi

TANIMI: Sultan Alaaddin ve Kale Camii isimleriyle de tanınmaktadır. Bazı kayıtlara göre ilk defa H. 629 / 1231 M. Yılında Sultan Alaaddin tarafından yaptırılmış daha sonra H. 937-974 / M. 1530-1566 yılarında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeniden inşa edilmiştir. Tamamen moloz taş arası derzlerle ve kemerlerde tuğla kullanılarak duvarlar örülmüştür. Kare planlı, tek kubbeli, 3 bölümlü son cemaat yeri olan bir camidir. Ayrıca kuzeybatı köşede beden duvarlarından çıkıntı teşkil eden minare kaidesi vardır. Minare kuzeydoğu köşede de cami duvarına bitişik; beden duvarlarının yarısına kadar yükselmekte, üç kenarı ortasından üçgen payandalar ile desteklenmektedir. Son cemaat yeri üç bölümlüdür ve kubbeler ile örtülüdür. Harimde kubbeye pandantifle geçilmiştir. Mihrabı yarım yuvarlak ve mukarnas süslemelidir. Caminin doğu köşesine bitişik sarnıç bulunmaktadır.