SÖYLEMİŞ CAMİİ – DEMİRCİ / MANİSA

Akın akın Anadolu’nun batısına doğru ilerleyen Türkmenlerin arkasında Demirci’ye Moğol İmparatoru Baycu Noyan’ın torunu Sulamış da gelir. Sulamış, o yıllarda Bizans Kilisesi olan ve bugün Söylemiş Camii olarak bilinen yapıyı, camiye dönüştürür. Demirci’de ilk caminin 1298 yılında açıldığı ve isminin aslında Sulamış olduğu bilinmektedir.

Demirci’nin Pazar Mahallesinde Söylemiş Caddesi ve kasap Halinin üst kısmındadır.
1298 miladi yılında Moğol imparatoru Baycu Noyin’in torunu Sulamış han tarafından Kiliseden camiye çevrilmiştir. O zaman ki mimari tarzı kiliseyi andırıyordu. Evliya çelebi seyahatnamesinde Demirci ile alakalı kısmında bu camiden de bahsetmektedir.
Eski vakıf kayıtlarına göre 276 metrekare olarak ve (L) harfi şeklini andıran cami 1962 yılında yanmış ve memleketin hayırseverlerinden Hacı Necmettin Kalem tarafından kagir olarak temelden yapılmıştır. Yeni yapı ve iki şerefeli olan minaresi 23 Nisan 1970 yılındaki depremde külahtan üst şerefe kısmına kadar yıkılmıştır.
Cami beton kiremit kubbeli olup, giriş kapısı doğu cephesindedir. Altta müezzin mahveli ve geniş maksureleri vardır. Caminin yazı ve tezyinat işlerini Hattat Emin-i Fahri Efendi yapmıştır.
Caminin kıble doğusu alt köşesinde meşhur ve tarihi BEYPINARI ÇEŞMESİ vardır.

KAYNAK: HER YÖNÜ VE HER ŞEYİ İLE DEMİRCİ