ŞEYH SİNAN CAMİ – ALAŞEHİR – MANİSA

Şeyhsinan mahallesindedir. Orijinalliğini tamamen koruyan yapı, turizm bakımından önem taşır. Alaşehir’ in Osmanlı topraklarına katılmasıyla, buraya yerleşmeye karar kılan ve fatihlerden olduğu anlaşılan, Mahmut Fakih oğlu ve Bursa’ da mefdun Emir Sultan halifesi Şeyh Sinan tarafından yaptırılmıştır. Camiinin kapısı üzerinde bulunan kitabesi çıkarılarak yerine onarım tarihini gösteren kitabe konulmuştur.

Camii planı; Osmanlı sanatının ilk dönemlerinde olduğu gibi çok kubbeli ulu cami tipinde ele alınmıştır. Asıl mekan 6 kubbe ile, son cemaat mahali 3 kubbe ile örtülüdür. Kubbellerin ağırlığı, içerdeki iki sütuna ve duvarlara verilmiştir. Kubbeler kurşunla kablıdır. İçeride görüşen kalem işi süslemeleri orijinaldir. Mihrap ve minber bize o devir mimarisi hakkında en iyi bilgileri verir. Duuvar örgüsü Osmanlı sanatının ilk devirlerinde görülen; iki sıra tuğla, bir sıra taş tekniğine göre yapılmıştır. Tarihi ve sanat değeri olan bu camiinin zaviye ve kütüphanesi yangın sonucunda yıkılmıştır.

KAYNAK: ALAŞEHİR KAYMAKAMLIĞI