ŞEYH KUBBEDDİN CAMİ – İZNİK – BURSA

Yeşil Camiî ve Nilüfer Hatun İmaretinin yanındadır. Çandarlı İbrahim Paşa ( öl.1427 ) tarafından yaptırılmıştır. Bitişiğindeki Şeyh Kubbeddin’e ait ( öl.1418 ) ait türbe yüzünden bu adı almıştır. Camiî son cemaat yeri ile evvelce kubbeli olan kare bir mekandan ibarettir.
Kare planlı, pandantif kubbeli türbenin girişi doğu duvarda, eksenden güneydedir. Kuzey, güney ve batı duvarda eksende, doğu duvarda eksenin güneyinde birer pencere vardır. İçte, güneydeki pencereye simetrik iki dikdörtgen niş yer alır. Türbeyi örten kubbe sağır onikigen bir kasnak üzerinde yükselmektedir, üzeri kiremitle kaplıdır. Türbe ve caminin yaptıranı hakkında açık ve kesin bir bilgi yoktur. Camin İbrahim Paşa tarafından 1496 yılında, Türbenin ise Halil Paşa tarafından yaptırıldığı öne sürülmektedir.
Kare planlı cami ile ona dek eksende kuzey batıda bitişik kare planlı türbe yer alır. Orijinal Cami yıkılmıştır. Cami 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Kurtuluş Savaşında Yunanlılar tarafından yakılıp yıkılan camilerdendir. Kapı ve duvarları ile şerefesi yıkık ayaktadır. Minaresi tuğladandır.
Üstü kubbeli dört köşe bir yapı olan türbe ise ilk Osmanlı dönemi duvar tekniğine sahiptir.
KAYNAK: İZNİK KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ