SELVİLİ MESCİT – İZMİR

İzmir Konak İlçesi, Mirali Mahallesinde, eski adı Karakapı Caddesi olan 954 Sokaktaki cami. Eski bir tarihte inşa edilmiş olduğu tahmin edilen yapı ile ilgili fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklarda ilk yıllarda Osman Efendi Camii adıyla anıldığı belirtilmektedir. Cami içerisinde bulunan kabrin mezar taşında Mustafa Osman adı ve 1180 vefat tarihi yazılıdır. Caminin banisinin de bun kişi olduğu düşünülebilir.1841 yılında Mezarlıkbaşında çıkan büyük yangında caminin kurşunla kaplı kubbesine sıçrayan kıvılcımlar nedeni ile her nasılsa camide bulunan barut fıçıları infilak etmiş ve caminin büyük bir bölümü havaya uçmuştur. Yeniden inşasında kubbe çevresindeki geniş teras Selvi ağaçlarından direkler üzerine oturtulduğu için adı Selvili Mescit olmuştur. Camii kubbesini ve yarı çatısını tutan ağaçlar da selvidir. Caminin küçük bir haziresi bulunmaktadır.854 ve 1021 Sokaklar köşesinde olup bugünkü yapısını 1841 yangınından sonra kazanmıştır. 1751 de Servili Mescid veya Osman Efendi Camii diye de anılıyordu. İzmir’in eski ibadet mekanlarından biri olup şu an onarıma ihtiyaç vardır. Minaresi kesme taş ve tuğladan yapılmış olup, külahının eğri olmasının değişik hikayeleri vardır.

Adres: Mirali Mahallesi 954 Sokak No:84 Basmane – Konak İZMİR