ODUNKAPI CAMİ – İZMİR

Adres: Odunkapı Mahallesi 427 Sokak No: 27 Konak / İZMİR

427 Sokakta yan ahşap bir camiidir. Kitabesine göre 1757’de yapılmıştır; oysa içindeki çeşmenin kitabesi 1728 tarihini gösteriyor. Cami herhalde birçok defa yandıktan sonra bugünkü görünüşünü kazanmıştır.

İzmir ili Damlacık semti Odunkapı Mahallesi 427 Sokak No 27’de yer alan caminin kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle berber, ODUNKAPIZADE BAŞ AĞALARINDAN HACI MEHMET AĞA tarafından inşa edildiği muhtemeldir.

Dikdörtgen plan şemasına sahip olan yapının üzerini kiremitli düz bir çatı örtmektedir. Yapı içinde alçı süslemeler mevcuttur. Kitabesine göre 1757de yapılmıştır; oysa içindeki çeşmenin kitabesi 1738 tarihini gösteriyor. Cami herhalde birçok defa yandıktan sonra bugünkü görünüşünü kazanmıştır.

Avlu içinde yer alan çeşmenin H1151 / M 1738 tarihli kitabesi vardır. İki cepheli olan çeşmenin her bir cephesi ayrı şekilde (tezyin edilmiş ) düzenlenmiştir. Çeşmede istiridye motifi, stilize bitki süslemeler, burmalı sütünceler, selvi ağacı süslemeleri bulunmaktadır. Tarihi çeşme türünün güzel bir örneğini teşkil eder.

Caminin haziresinde iki mezar mevcuttur. Bunlardan birisi caminin banisi Hacı Mehmet Ağa’nın eşi Hatice Hanıma aittir. Diğerinin kitabesi olmadığından kime ait olduğu bilinmemektedir.