NURKAMER / YUSUF CAMİ – KARATAŞ – KONAK / İZMİR

Halil Rıfat Paşa Caddesi üzerinde meşhur 95’i Kahvesi’ne 100 metre uzaklıkta küçük bir camidir. Bu cami de Selimiye ve Akarcalı Camileri gibi taş yapılıdır, fakat zaman içerisinde bu caminin dış duvarları sıva ve boya yapılarak özelliğinden görüntü bakımından uzaklaşmıştır.

Kameriye Camisi, kare plan üzerine oturmuş, çatısı kiremit örtülüdür. Minaresi Kalın gövdeli tek şerefeli tadilat görmüş ve değişikliğe uğramıştır. Caminin ufak bir bahçesi bulunmaktadır. Bugün kapısında asılı tabelaya göre yapım tarihi olarak 1893 yazılıdır. Fakat Münir Aktepe, İzmir Yazıları kitabında Hicri 1309 (M. 1891-1892) tarihini verir.

Cami günümüzde Kameriye Camisi olarak pek bilinmez, daha çok Nur Kamer Camisi olarak bilinir. Bunun da neden camiyi Affan Bey’in zevcesi olan Nur Kamer Hanım tarafından yaptırılmış olmasıdır. Fakat bu caminin adı, İngilizlerin 1902 yılındaki su plan haritasında Yusuf Camisi olarak işaretlenmiştir. Elimizdeki en eski belge bu olduğuna göre bu caminin adının da Yusuf Cami olarak değişmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kaynak: Abdülkadir Hazman (İzmir’in Batı Yakası)

Fotoğraflar: Erol Şaşmaz