MUSTAFA PAŞA CAMİ-İ KEBİR – ÜRGÜP – NEVŞEHİR

Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesi Davutlu mahallesi, Mehmet Şakirpaşa Caddesi üzerindedir.

Beldede Müslümanların yaptığı üç camii’nin en eskisi, 1601 tarihli ‘Cami-i Kebir’. Tam karşısına, 1890’da yapılan ‘Mehmet Şakir Paşa Medresesi’ aslında bir ‘imaret’. Kapadokya bölgesindeki yegâne ‘yerleşim içi-tipoloji dışı’ anıt örneği olan ve 1982’de onarılan yapı, bugün yeni ekleriyle birlikte kültürel-ticari bir merkez olarak kullanılıyor. 1800’lerin başında köye su getiren ( ve bu nedenle 1920’lerin ikinci yarısında köye adı verilen) Mustafa Paşa’nın adıyla anılan Cami-i Kebir altındaki mütevazı taş çeşmenin, onarım sırasında yeri değişmiş. Sipahi Cami (1834) ve Şeyh Ali Cami (1802)’nin çevresindeki konut dokusu incelendiğinde ise özellikle iç mekân bezemelerinde, İslam kültürünün izleri okunabiliyor.

KAYNAK: kapadokyaperibacalari.com