MİRALAY ŞAH ALİ BEY CAMİİ (ALACAKAPI CAMİİ) – BATTALGAZİ – MALATYA

Battalgazi İlçesi, Alacakapı Mahallesinde, şehrin sur kapısı, Alacakapı girişinde bulunan cami bu sebeple bu isimle anılmakla beraber, caminin Seyit Ömer ve Şah Ali Bey ismindeki şahıslar tarafından yaptırıldığı kitabesinde yazılıdır.

Sonradan ilave edilen minarede bulunan kitabe de 1592 tarihinde Seyyid Ömer, Şah Ali ve Seyyid Nebi Ahmed isimleri geçmektedir. Bunun bir tamir kitabesi olduğu ve bu eserin Osmanlı devri öncesinde yapıldığı tahmin edilmektedir.

Minare kapısının sağ yukarısında görülen kitabenin camiye ait olduğu ve bunun R. 1308 depreminden önce avlu girişinde bulunduğu bilinmektedir.

Cami Derneği tarafından, 1998 yılında betonarme ilaveler yapılınca büyük oranda tarihi özelliğini kaybetmiştir.

KAYNAK: BATTALGAZİ BELEDİYESİ