MİLAS BELEN CAMİİ – MUĞLA

14. yüzyıla tarihlenen Belen Cami, tuğla ve antik dönem taşları kullanılarak inşa edilmiş. Hisarbaşı Tepesi’nde bulunan bu camiye, ‘tepe, yüksek yer’ anlamına gelen ‘Belen’ sözcüğü uygun görülmüş. Bulunduğu yer düşünüldüğünde, gerçekten bir tepenin üzerinde olduğu görülür.

Farklı zaman dilimlerinde onarım gören Belen Cami, Milas’ın neredeyse merkez camisi konumundadır. Bu konumunu, Milas’ın bir dönem ‘kalbi’ görevini üstlenen Milas Arastası’nın hemen üstünde yer alması sağlar. Belediye binasının, Çöllüoğlu Hanı’nın, Ziraat Bankası’nın ve Arastanın sarmalında bulunan bu cami için, böylesi bir yakıştırmada bulunmak sanırım yanlış olmaz.

Muğla Milas ilçesi, Hisarbaşı Tepesi’nde bulunan bu caminin yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Hoca Mukbil isminde bir kimse tarafından kiliseden camiye çevrildiği sanılmaktadır.

Mimari yapısından XIV. yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Ulu Camiye çok benzer. Tavanı ahşaptır. Duvarlar yine taş tuğla karışımıyla yapılmış, dışı sıvasız bırakılmıştır.

Bazı kaynaklarda Hoca Mukbil tarafından kiliseden camiye çevrildiği belirtilmiştir. Cami Mehmet Sait Ağa tarafından 1750 yılında onarılmıştır.

Kesme taş, tuğla ve moloz taştan yapılmış olan cami plan olarak Ulu Cami planına benzemektedir. İbadet mekânı iki sıra üçer sütunla üç sahna ayrılmıştır.

Sütunlar birbirlerine hafif sivri yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. İbadet mekânının üzeri ahşap tavanlı olup, çatı ile örtülmüştür. Giriş kapısı kuzeydedir. Ayrıca batıda küçük bir de giriş kapısı bulunmaktadır.

Caminin yanındaki kesme taş kaide üzerindeki yuvarlak gövdeli, tek şerefeli minareyi, Abdülfettah oğlu Ömer Ağa 1811 yılında yaptırmıştır.

Kaynak:

[1] geziyerleri