KAZDAĞLIOĞLU CAMİİ – SAFRANBOLU – KARABÜK

Karabük Safranbolu ilçesi Çeşme Mahallesi’nde, Safranbolu Çarşısı’nın girişinde bulunan Kazdağlıoğlu  Camisi’nin giriş kapısı üzerindeki kitabeden, 1779’da Kazdağlı Mehmet Ağa tarafından yerinde bulunan caminin yerine yeniden yapılan anlaşılmaktadır. Bundan önceki ilk cami ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

Kare planlı, taş ve tuğladan yapılmış olan caminin üzeri kubbe ile örtülmüştür. Bu kiremit örtülü kubbe tromplu olup, önce kasnağa sonra da kubbeye geçilmektedir. Caminin önünde üç bölümlü bir son cemaat yeri vardır. Son cemaat yerinin ortasındaki kubbe yanlardakiler de aynalı tonozlarla örtülüdür. Bunların hepsinin üzeri de kiremitle örtülmüştür. Caminin mihrap ve minberi oldukça basit olup, ibadet mekanında dikkati çeken bir bezemeye rastlanmamaktadır.

Girişin sağında bulunan tek şerefeli minare tuğladan yapılmıştır.

Bundan önceki cami ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. 2004’te mülkiyeti belediyeden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiştir ve aynı yıl içinde restore edilmiştir.

KAYNAK: WİKİPEDİA