KAYACIK KÖYÜ CAMİSİ – GÖRDES / MANİSA

SARUHAN BEYLİĞİ DÖNEMİNDE KAYACIK

Kayacık, Ege Bölgesi’nde Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir beldedir. Belde, Gördes’e 24 km, Akhisar’a 45 km, Manisa’ya 96 km uzaklıktadır. Belde “Kayacık” adını, sırtını kayalıklara dayamış olmasından almaktadır. Alaturka (eski tip) kiremit çatılı evleri ile çarpıcı bir görüntü yansıtan Kayacık, topografyaya uygun dar sokakları ile sürprizli mekânlar sunar.

Beldenin tarihsel geçmişi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, alanda yapılan çeşitli arkeolojik araştırmalara dayanılarak M.Ö. 6000’lere dek uzanan derin bir geçmişten söz edilebilir. Kayacık’ta Lidyalılar dönemi de (M.Ö.680-546) izlenebilmektedir. Bunun yanı sıra, belde YUKARI CAMİ olarak bilinen 750 YILLIK camisi, 19. Yüz yIl yapısı kilisesi, geleneksel evleri ile çok katmanIı ve kültürel çeşitlilik sunan bir karakter taşımaktadır.

Saruhan Bey’in ilk hareketi Demirci ve yöresini Bizans’tan aldıktan sonra Gördes’i ve Kayacık’ı da daha sonra buralarını da topraklarına dahil etti. Saruhanlıların ilk yerleşimleri burada olmuş; Saruhan Bey bir müddet burada kaldıktan sonra, GÖRDES’e oğlu YUSUF BEY’i KAYACIK’A diğer oğlu İDRİS BEY’İ emir olarak (Kaymakam) kendisi Akhisar daha sonra Manisa istikametine doğru ilerlemiştir.

KAYACIK, Saruhanoğulları’nın 100 yıla yakın bir süre kaldığı bir kazasıdır. İDRİS BEY M. 1300 -1340 yılları arasında kaymakamlık yapmıştır. Tarihi kaynaklar ve belgeler İdris Bey’in kayacıkta bir cami yaptırdığını yazar. Tarihçi Çağatay Uluçay 1939 yılında yayınladığı “Manisa Tarihi” eserinde Kayacıktan bahsederken H. 635 tarihini taşıyan bir minarenin ve mezarlık duvarında bulunan taşta da H. 666 tarihini bulunduğunu kaydeder. Bu tarihler Miladi 1257 ve 1288 yılına tekabül eder. Bu tarihleri taşıyan belgelerin KAYACIK’ta bulunması SARUHANOĞULLARI’NIN 1313 YILINDA MANISA’YI ALMADAN ÇOK ÖNCE ONLARIN KAYACIK’TA BULUNDUKLARINI GÖSTERMESİ YÖNÜNDEN ÖNEMLİDİR.

İdris Bey’in Kayacık bey iken Kayacıkta öldüğü tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ancak Türbesinin nerede olduğu hakkında bir bilgi bulunamamıştır.

KAYACIK CAMİ EGE BÖLGESİNİN EN ESKİ CAMİSİDİR.

M.1257 yılında kaydı bulunan minarenin hala ayakta kalmasına rağmen şu andaki camiden yaklaşık 5-6 metre uzakta oluşu caminin ana gövdesinin bir zaman yıkıldığı ve yerine yeni bir yapı yapıldığını göstermesi yönünden ilginçtir.

KAYNAK; SARUHANOĞULLARI BEYLİĞİ VE ESERLERİNE AİT VESİKALAR “ M. ÇAĞADAY ULUÇAY “