KASIM PAŞA CAMİ – BOZÜYÜK – BİLECİK

Bilecik ili Bozüyük İlçesi, Kösteşliler Caddesi üzerindedir.
Klasik Osmanlı camilerinin örneklerinden ve Mimar Sinan’ın çıraklık eserlerinden biridir. 1525-1528 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine giden komutanlarından Sadrazam Kasım Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Duvarları kesme taştandır. Giriş kapısı ve mihrabın yanındaki pencerelerin ahşap kanatları ağaç işçiliği ve fildişi kakmaları yapıyı ilginç bir hale getirmektedir. Minberi ak mermerden çeşitli renkte çinilerle kaplıdır.
Bozüyük Kasımpaşa Camisi Klasik Osmanlı mimarisinde tek kubbeli camiler gurubu içerisinde kare planlı olup üzeri çokgen kasnaklı, pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. Kesme taştan beden duvarları iki kademe halinde yükselmekte silmeli bir saçak kısmı ile son bulmaktadır. Kuzey kısmında dört sütunun taşıdığı, çokgen kasnaklı üç kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. İbadet mekanı girişin ve diğer kenarlardaki ikişer bunların üzerinde alçı şebekeli üçer, kasnakta da sekiz yuvarlak pencere bulunmakta olup, toplam sekiz pencere ile aydınlatılmıştır.