KARACA ALİ HASAN EFENDİ CAMİ – TİRE / İZMİR

Tire’nin doğu sınırlarında bir köy iken daha sonra merkez mahalleler kapsamına alınmış beylik devri yerleşimidir.
    Emir Karaca Ali tarafından yerleşime açılmıştır. Halk arasında Karacalı ( Garcalı) adıyla söyleme dönüşmüştür. Karacaali, Beylikler Devrinden itibaren Aydınoğulları vakıf kayıtları içinde yer almaktadır.1530 yılında 10 hane görülen yerleşim Bademye idare statülü Hafsa Hatun Vakfının önemli gelir kaynaklarındandır.
    Karaca Ali köyün son dönem eserlerinden biri de HASAN EFENDİ CAMİ dir. Banisi Hasan Efendi olan caminin yapım yılı belli değildir. Özgün kimliğini büyük ölçüde kaybetmiş olan cami oldukça yüksek bir platformda yapılmıştır. Avlusu iki kademeli bahçelidir. Dış mekân girişinde asırlık bir Çınar ağacı ile çeşmesi vardır. Özellikli ve cami ile yaşıt olduğu düşünülen ve kitabesi kaybolmuş olan çeşme Bahçeli avludadır. Yine caminin bahçe içinde cami ile yaşıt ( Yaklaşık 700 sene) asırlık ayrı bir ağaç daha vardır.
   Caminin çatısı kırma kiremit kaplıdır. Giriş avlu kısmında abdest çeşmeleri bulunur. Küçük bir son cemaat yeri vardır. Dikdörtgen planlı cami oldukça küçüktür. Mihrap nişi sade mukarnaslıdır. Minber ahşap ve sadedir. Kadınlar mahfeli de ahşaptır.