İSKELE CAMİİ – ANTALYA

İskele Camii’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber, altından kuyu suyu çıkan, altıgen biçiminde, tipik Selçuklu Kümbeti biçimindeki yapısıyla, camii olarak hizmet vermesinin Kaleiçi’nde İzzettin Keykubat tarafından yaptırılan Karatay Medresesi ve Salihler Evi dönemine, yani 12-13 yüzyıllara dayandığı söylenebilir. Bu orjinal mimari, suyu mimari kütleye mistik bir şekilde eklemlemesiyle ön plana çıkar. Rustik veya Roman tarzın sadeliğiyle Selçuklu içe kapanıklılığının hüzünlü bir bireşimidir. Yeraltı sularının dini yapılarda, Neptün tapınaklarından beri orjinal bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Roma hamamlarının her yerde boy gösterdiği bir Coğrafya’da yeşeren İslam mimarisinde su yeniden bütün görkemiyle dini mimariye eşlik etmeye devam edecektir. Antalya’nın diğer bir şirin ören yeri olan Olympos Antik kentinde de, bir Roma hamamı kalıntılarının hemen yanı başında bir “Liman Bazilika”sına rastlanmaktadır. Kuvvetle muhtemel ki Orta Çağda’da yerleşimi olan bu liman kentinin Liman Bazilikası geleneği İskele Camii’nde mükemmel sadeliğiyle yeni yorumunu bulmuştur.

Şehrin simgelerinden biri olan İskele Camii’nin yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yakınında bulunan Karatay Medresesi ve Salihler Evi’nin tarihlerinden yola çıkılarak caminin 12. ve 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. İskele Camii, tipik Selçuklu kümbeti özelliğine sahiptir. Muazzam bir mimarisi olan camiyi Antalya’da geçirdiğiniz tatil günlerinize dahil edebilirsiniz

Yat Limanı’nda, surun hemen altında bulunan küçük bir camidir.”

“Kayaların önünde bir su kaynağının üzerine ayaklı kemerler üzerine yapılmıştır. Ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.”
“Altı tane ayağı bulunan caminin girişi kuzeydoğuda ve merdivenlidir. Pramidal bir çatıya sahip caminin güney batı duvarı üzerinde bir yazıtı vardır. Minaresi kuzeybatıdadır. Kaleiçi restorasyon çalışmaları sırasında yeniden düzenlenmiştir.”

“Tam tarihi olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle beraber oniki ve onüçüncü yüzyıla kadar uzandığı söylenmektedir.”

“Tahmini olarak korsanlar döneminde limanda bazilika olarak kullanılan yapı Müslümanların limanı almasından sonra camii’ye çevrildi.”

Kaynak: Antalya Belediyesi