I.ALAADDİN KEYKUBAT CAMİİ – YONCALI – TAVŞANLI / KÜTAHYA

Selçuklu sultanlarından 1. Alaaddin Keykubat adına, 1233 yılında Kütahya’da yaptırılan cami ve hamam, aradan geçen yaklaşık 8 asıra karşın, dimdik ayakta duruyor.

I.Alaaddin Keykubat Camii, iki kubbeli son cemaat yeri ve tek kubbeli olan asıl cemaat yerlerinden meydana gelen bir eserdir

Sultan 1. Alaaddin Keykubat döneminde, sarayın ileri gelenlerinden Gülümser Hatun, hastalığına şifa bulduğu Kütahya’nın Yoncalı Mahallesi’nde bir cami ve hamam yaptırdı. 1. Alaaddin Keykubat Camisi ve Hamamı zaman zaman restorasyon geçirse de yaklaşık 8 asırdır kentteki varlığını sürdürüyor. “Bir rivayete göre ‘Gülmüş Hatun’ olarak da ifade edilen Gülümser Hatun buraya gelmiş ve burada hastalığına şifa bulmuş. Bu önemli mekana da bir cami ve hamam yaptırılmasına önayak olmuştur. Selçuklular’dan kalan bu eser, bugüne kadar pek çok restorasyon geçirmiştir ama asırlar boyunca burada dimdik ayaktadır.”

Kaynak: Kütahya Belediyesi